Hoe begeleid en integreer je mbo’ers?
Het begeleiden en integreren van mbo’ers op de werkvloer is cruciaal voor een succesvolle start. Denk hierbij aan een onboarding, mentor en/of buddy. Hoe kan je dit als werkgever het beste aanpakken?
Onboarding bij traineeships
Een voorbeeld van onboarding binnen een traineeship is ODC-Noord. Deze dient als inspiratie voor andere traineeships. Elke Rijksorganisatie kan dit als voorbeeld gebruiken om hun eigen onboarding vorm te geven.
Het programma van ODC-Noord duurt twee jaar waarin trainees zich kunnen ontwikkelen tot infrastructuur-, platform- of cloudengineer. Het traineeship bestaat uit een combinatie van theoretische kennis afgewisseld met praktische vaardigheden. Kijk op de website voor de opzet van het programma en verdere informatie.
Handvatten op de werkvloer
Voor concrete handvatten voor het begeleiden van mbo'ers kun je terecht op de website van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Hier vind je tips voor bedrijven en praktijkbegeleiders die stagiaires op de werkvloer ondersteunen.
Mentor- en buddysysteem
Bij de onboarding van een mbo’er is het goed om een mentor of buddy aan te wijzen. In korte tijd komen er veel nieuwe gezichten, informatie en processen op hen af. Een mentor bevordert een snelle integratie, verhoogt de productiviteit en verbetert de werknemerstevredenheid. Bovendien krijgt de nieuwkomer hierdoor een beter begrip van de rollen en verwachtingen.
Het is belangrijk dat de mentor of buddy ervaring heeft binnen het bedrijf en het team, bij voorkeur in een vergelijkbare functie als de nieuwkomer. Daarnaast moet hij of zij toegankelijk en communicatief vaardig zijn, geduld en empathie tonen, en in staat zijn om opbouwende feedback te geven en te ontvangen.
Klik hier voor een voorbeeld van een mentor/buddyprogramma door Studytube met ideeën voor activiteiten, gesprekken en aandachtspunten. Of zoek binnen de Rijksoverheid verder naar goede voorbeelden, zoals het Rijks I-Traineeship.