Agnes van der Aa: de mensgerichte
Officieel gaat ze in mei 2025 met pensioen, maar door de inzet van verlofuren heeft Agnes van der Aa afgelopen oktober al afscheid genomen van Rijksconsultants. Sinds 2004 werkte ze bij Rijksconsultants en diens voorlopers. Het soort opdracht dat ze het liefste deed waren grote veranderopdrachten. Leiding geven, mensen meenemen en inspireren. Iets wat ze na haar ervaring met borstkanker in 2008 nog sterker deed: “Ik ben de mens nóg meer centraal gaan stellen.”
Agnes wil graag afspreken in Centrum Camino, een stichting die zij heeft geïnitieerd voor mensen die leven met kanker, hun naasten of mensen die iemand zijn verloren aan kanker. Ingegeven door haar eigen zoektocht na haar ervaring met borstkanker. “Het duurde lang voor ik weer gelukkig was. En ik had de middelen om allerlei therapieën, opleidingen en andere dingen te proberen om mijn sprankeling weer te vinden. Maar veel mensen hebben die middelen niet, dus met Centrum Camino bieden we mensen de kans om laagdrempelig allerlei fijne activiteiten te doen, maar ook lotgenoten te vinden die begrijpen wat je doormaakt.”
Heeft je ervaring met kanker je werk ook beïnvloed? Agnes denkt even na en antwoordt met overtuiging: “Ja, ik ben er nóg mensgerichter van geworden. Want ik heb door deze ervaring geleerd dat je aan de buitenkant niet kunt zien wat iemand doormaakt of wat voor rugzakken iemand bij zich draagt. Ik ben nog meer de mens gaan zien en centraal gaan zetten in mijn werk en mijn aanpak.”
De kelder van het Centraal Planbureau
Een van de grootste en meest complexe opdrachten die ze deed, en die haar mensgerichte aanpak goed illustreert, was de verhuizing van het Centraal Planbureau (CPB) waarbij ook een kleine reorganisatie plaatsvond. “De opdracht was een hele praktische logistieke uitdaging met een flinke emotionele component. Het kantoor moest leeg, waar jarenlang dozen vol dossiers en andere zaken waren opgeslagen. Zoveel historie. Daar wilde ik zorgvuldig mee omgaan en niet in alle ‘urgentie’ van de verhuizing alleen maar praktische keuzes maken. Want daarmee ga je voorbij aan de emotie en de waarde die bij zo’n grote verandering horen.”
“Het is zo belangrijk, en daar zijn we bij Rijksconsultants heel goed in, om op een creatieve manier betekenis te geven aan een belangrijke verandering.”
“De medewerkers waren, begrijpelijk, erg gehecht aan het pand waar ze jaren hadden gewerkt. Dus ik organiseerde een speurtocht door het pand zodat ze nog even konden stilstaan bij alle plekken en zo afscheid konden nemen. Het CPB is natuurlijk van de cijfers, dus de oplossing bij elke vraag was een getal. Het winnende team vond een cijfercombinatie waarmee ze toegang kregen tot de oude kluis. Daarin lag een grote sleutel die ze aan de directeur gaven om ‘de deur te kunnen sluiten’. Een symbolische afsluiting van de periode. Het was misschien een beetje buiten hun comfortzone, maar het werd enorm gewaardeerd door de medewerkers. Het is zo belangrijk, en daar zijn we bij Rijksconsultants heel goed in, om creatieve vormen te vinden om betekenis te geven aan een belangrijke verandering.”
Met pensioen komt een rouwproces
Ook al kiest Agnes bewust om eerder met pensioen te gaan, het gaat gepaard met gemengde gevoelens. “Ik zit echt nog wel in een rouwproces. Ik heb zoveel mooie opdrachten mogen doen bij Rijksconsultants. Maar ook dat mag er zijn.” Waarom gaat ze dan voortijdig met pensioen? “Ik wil graag ruimte creëren in mijn leven voor nieuwe dingen. Ik weet nog niet wat die dingen gaan zijn, maar ik heb alle vertrouwen dat er mooie dingen op mijn pad gaan komen.”