Jip Op Den Kamp: De inspiratiegerichte
In een prachtig huis in een stille bosrijke omgeving in Wageningen woont Jip Op Den Kamp. In september ging hij met pensioen. Bij binnenkomst begint Jip vrijwel meteen ‘college’ te geven. Bevlogen tekent hij schema’s van intakemodellen. Het illustreert zijn grootste drijfveer: inspiratie en dingen willen snappen. “Ik wil weten hoe een persoon of een team of een probleem in elkaar zit. Zodra ik dat doorheb, dan wil ik eigenlijk vrij snel weer door naar de volgende puzzel.”
De blauwe groef
In zijn jarenlange carrière als interimmer en bij de tientallen opdrachten die hij deed, zag Jip een duidelijk patroon ontstaan: de blauwe groef. “Ik gebruik graag het intakemodel dat is ontwikkeld door Gateway. Het is een klavertje vier en het laat de vier gebieden zien die je moet bespreken om een opdracht en het onderliggende probleem goed in kaart te brengen: inhoud, proces, relatie en context. Keer op keer staren mensen zich blind op het proces, overtuigd dat daar het probleem én de oplossing zit. Dat heet de blauwe groef.”
“Als ik opdrachtgevers vroeg of ze wel eens ruzie hadden, dan was het antwoord steevast: ‘Nee hoor, hier is niets aan de hand’.”
“Als interimmer merkte ik vaak grote weerstand bij opdrachtgevers als ik het bijvoorbeeld wilde hebben over de relatie. Als ik vroeg of ze weleens ruzie hadden, was het antwoord steevast: nee hoor, hier is niets aan de hand. Dat vinden ze dan niet professioneel of kinderachtig. Keer op keer staren mensen zich blind op het proces, overtuigd dat daar het probleem én de oplossing zit. Dat heet de blauwe groef. Maar bij de overheid gaan dingen niet fout doordat het ‘hoe’ niet goed is uitgewerkt, ze gaan fout doordat inhoud, relatie of context niet goed lopen. Juist daar ligt een taak voor Rijksconsultants en voor ODI. Niet meegaan in die blauwe groef, niet ‘u vraagt, wij draaien’, maar de scherpe vragen stellen over wat vaak gezien wordt als ‘de zachte kant’ van het werk.”
Frustratie
Raakte hij wel eens gefrustreerd, als hij zo terugkijkt op al die opdrachten? “Goh, dat is een interessante vraag. Die moet je ook maar aan Wally stellen, ik ben benieuwd wat hij zegt. Maar om je vraag te beantwoorden: ja, ik raakte zeker soms gefrustreerd. Maar nooit ontmoedigd. Sterker nog, het daagde me juist uit. Ik heb geleerd om altijd te blijven gaan voor dat beetje invloed wat je toch kunt hebben op anderen.”
Nadeel van het roulatiesysteem
“Er is nog iets wat ik graag wil zeggen. En dat is dat ik heel blij ben met ODI als parapluorganisatie en Karin Hobbelen als directeur. Bij Rijksconsultants hebben we bewust gekozen voor een roulatiesysteem in het management. Dat heeft veel voordelen, maar het heeft ook een nadeel: een gebrek continuïteit. We zeggen daardoor vaak: het zou goed zijn als we dit of dat zouden doen. Maar juist door het roulatiesysteem worden plannen voor doorontwikkeling van Rijksconsultants soms niet afgemaakt. Dus ik ben heel blij dat Rijksconsultants nu onder de ODI paraplu valt en Karin als directeur heeft. Dat gaat helpen met die continuïteit en de lang termijn visie.”
Achter de geraniums?
Jip klinkt nog erg betrokken, terwijl hij toch echt met pensioen is nu. Hoe is dat? “Het enige verschil is dat ik niet meer elke dag naar Den Haag hoef. Maar ik ben en voel me inderdaad nog erg betrokken. Ik doe nog een bestuursfunctie en via InterCoach coach ik nog een aantal mensen. Ik geniet er echt van dat ik nu de tijd kan nemen en geen hete adem in mijn nek voel. Maar ik ben ervan overtuigd dat je ook na je pensioen nuttig bezig moet blijven. Niet alleen reizen, bijvoorbeeld. Dat is even leuk, voor inspiratie, maar het geeft geen voldoening. Dat gezegd hebbende zou ik het best lekker vinden om bijvoorbeeld voor een paar maanden naar Italië te vertrekken. Maar dan moet ik eerst mijn vrouw nog even overtuigen.”