Werkomgeving en hybride werken

Onze toekomstige werkomgeving kent verschillende uitdagingen: gezondheid en veiligheid, afstemming op de gebruikers, hoge kosten voor (her)huisvesting, snel veranderende eisen en technologieën en stakeholders met uiteenlopende belangen. En ook, hoe creëren we een inspirerende werkomgeving waardoor gebruikers graag naar kantoor komen om (rijksbreed) goed te kunnen samenwerken? Om deze complexiteit te beheersen, biedt Rijksconsultants ervaren, onafhankelijke en toegewijde project- en programmamanagers die gespecialiseerd zijn in alle aspecten van de werkomgeving.

Wat kunnen wij betekenen voor opdrachtgevers?

Rijksconsultants heeft ruime ervaring op het gebied van project-, programma-, innovatie- en verandermanagement en kennis van de werkomgeving. Wij bieden gemandateerde opdrachtgevers (GO), integraal projectmanagers (IPM) en ondersteuners bij masterplanprojecten van de Rijksoverheid, huisvestingsadviseurs, maar ook interim management en denkkracht bij integrale beleidsvraagstukken.

Onze inzet is gericht op een werkomgeving die:

  • mensen verbindt, zowel binnen als buiten de grenzen van de rijksoverheid
  • mensen ondersteunt en inspireert bij het werken aan de maatschappelijke opgaves
  • duurzaam, veilig en gezond is en zich staande houdt in uiteenlopende toekomstige ontwikkelingen
  • gericht is op de omgeving door in te spelen op de specifieke kenmerken en bij te dragen aan de omgevingsontwikkeling

Hoe werken wij?

Wij sturen omvangrijke multidisciplinaire projecten aan en adviseren over het behalen van strategische doelen op het gebied van:

  • Aantrekkelijke huisvesting
  • Bevorderen van hybride werken
  • Regionale ontwikkelingsprogramma’s
  • Digitalisering (bv. Smart buildings)
  • Huisvestingsgerelateerde verander- en cultuurtrajecten

De manier van aansturing varieert van vertrouwde projectmanagement technieken (zoals GROTIK) tot meer Scrum, Agile en/of opgavegericht werken. 

Project in de spotlight

Begin 2024 werd in Haarlem het nieuwe kantoor van Rijkswaterstaat (RWS) aan het Surinamepad 90 officieel geopend. Het voormalige pand van de FIOD is gerenoveerd tot een modern en duurzaam kantoor met oog voor de omgeving.

Lees verder >>

Kenniskring Werkomgeving

Binnen Rijksconsultants hebben we de kenniskring Werkomgeving gevormd. Ons doel is kennisdeling en innovatie op het gebied van de werkomgeving voor onszelf en voor het Rijk in te zetten. De kenniskring bevordert maandelijkse uitwisselingen en met ons landelijk netwerk van rijkscollega's in tientallen de projecten hebben we een mooi overzicht van alle relevante ontwikkelingen op dit terrein.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over wat Rijksconsultants kan betekenen op gebied van de werkomgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op via contactrijksconsultants@rijksoverheid.nl.

Amy Immers-Lugtenburg, Conchita Petit, Ellen van den Berg, Fadya Sewbaks, Gijs de Smet, Jelma Miedema, Marc van Esch, Mirjam Fromberg, Nienke Cox, Peter Blokhuis, Robert van der Hoeven, Rodica Teodorescu, Ruud Overste, Tara Gobind

Kennisdeling

Kennisdeling is belangrijk voor Rijksconsultants. Hieronder hebben we diverse documenten, tools en artikelen verzameld op het gebied van hybride werken en huisvesting:

  • Werkdocument: Handreiking EnergieRijk Den Haag – deze handreiking van EnergieRijk Den Haag geeft professionals handvatten om de energietransitie van gebouwen te versnellen. Bekijk pagina 7 voor de visie van rijksconsultant Jack van den Kieboom.
  • Podcast: Persoonlijk leiderschap bij thuiswerken – in deze introductiepodcast vertelt rijksconsultant Anne-Marie Buis wat de aandachtspunten zijn bij thuiswerken en het leidinggeven op afstand.
  • Podcast: Balans in vertrouwen bij werken op afstand – in deze eerste podcast (van de driedelige reeks over thema’s rondom (management)dilemma’s in de veranderde werksituaties) bespreekt rijksconsultant Anne-Marie Buis samen met Jan Pieter Mook de balans in vertrouwen bij werken op afstand.
  • Podcast: De dilemma’s van hybride werken – in deze tweede podcast (van de driedelige reeks over thema’s rondom (management)dilemma’s in de veranderde werksituaties) bespreekt rijksconsultant Anne-Marie Buis samen met Jan Pieter Mook de dilemma’s van hybride werken.
  • Podcast: Omgaan met vervagende werkgrenzen – in deze derde podcast (van de driedelige reeks over thema’s rondom (management)dilemma’s in de veranderde werksituaties) bespreekt rijksconsultant Anne-Marie Buis samen met Jan Pieter Mook het omgaan met vervagende (werk)grenzen.
  • Werkdocument: Gespreksleidraad – deze leidraad biedt houvast om het eerste gesprek aan te gaan binnen je team. Zo bespreek je wat er de afgelopen periode gebeurd is, wat je daarvan geleerd hebt en welke richting je ziet voor de toekomst.
  • Presentatie: Hybride werken in drie stappen – deze presentatie laat zien hoe je het gesprek aan kunt gaan met je team over hybride werken. In drie handige stappen helpen we je met de daarbij behorende tools door het proces heen.
  • Werkdocument: Persoonlijk canvas hybride werken – dit canvas kun je zelf invullen om een overzicht te maken van waar jij staat als individu. Dit kan je helpen het gesprek aan te gaan binnen je team.
  • Werkdocument: Teamcanvas hybride werken – dit canvas kun je met je team invullen om te kijken waar je staat als team, wat de wensen en verwachtingen zijn en hoe je het beste met elkaar kunt communiceren om verbonden te blijven. Het helpt om goede werkafspraken te maken, waar iedereen zich in kan vinden.
  • Goodiebag: Digitale producten verzameld – deze goodiebag geeft een beeld van de veranderingen en dilemma’s die we als ontwikkelbedrijf zien ten aanzien van hybride werken. Ook bevat het een overzicht van de manieren waarop we teams en organisaties kunnen ondersteunen in hun eigen zoektocht naar ‘het nieuwe werken’.
  • Contactdocument: Hulp bij hybride werken – heb je hulp nodig bij hybride werken? Wil je weten waar je moet zijn, of bij wie je jouw vraag het beste kunt uitzetten? Dit contactdocument helpt je op weg.
  • Podcast: Rijkshuisvesting - kantoren van de toekomst – rijksconsultants én gemandateerd opdrachtgevers Peter Blokhuis en Klaas-Jan Engelsma gaan in gesprek met Jan Pieter Mook over Rijkshuisvesting. Door de coronacrisis werken we allemaal thuis, ook alle ambtenaren. Dit doen we nog steeds, maar binnenkort kunnen we hopelijk weer (deels) terug naar kantoor. Hoe gaat dat er dan uitzien? Welke gevolgen heeft de pandemie gehad voor de toekomst van huisvesting, welke plannen liggen er en welke pilots of experimenten gaan er lopen? Dat en meer in deze Rijksconsultants-podcast!