Cyber-track
Word jij enthousiast van het analyseren en toegankelijk maken van gegevens en wil je aan de slag met threat-hunting en forensics? Lijkt het je interessant om je te storten op awareness-campagnes en om te duiken in en adviseren over security bij complexe ICT-projecten? Kun je bovendien niet wachten om de Rijksoverheid digitaal veiliger te maken met behulp van jouw cyber skills, kennis en adviezen? Dan is de Cyber-track van het Rijks I-Traineeship iets voor jou!
Wat ga je doen als Cyber-trainee?
Als Cyber-trainee werk je direct mee aan de veiligheid van Nederland. Je verdiept je in cybertechnologie en -beleid en helpt rijksorganisaties om cybersecurity te integreren in hun beleid en werkprocessen. Je werkt bovendien op het hoogste beveiligingsniveau van de Rijksoverheid. Jouw opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het schrijven en formuleren van adviezen of beleid op het gebied van cyber. Concreet betekent dit dat je helpt met het schrijven van een crisishandboek, een quickscan uitvoert op het gebied van cyberweerbaarheid of dat je een beleidskader voor kwetsbaarhedenscans opstelt. Kortom: vanaf dag 1 ben jij een belangrijke speler in het cyberveilig en -alert houden van de Rijksoverheid.
Het leer-en ontwikkeltraject van een Cyber-trainee
Het leer- en ontwikkelprogramma is er voor elke Rijks I-trainee en bevat zowel generieke als vakspecifieke onderdelen. De leer- en ontwikkeldagen zijn vooral praktijkgericht en worden mede vormgegeven door Rijksoverheidsorganisaties zoals het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en InterCoach, maar ook door Universiteit Utrecht en diverse trainingsbureaus. In opdracht van het Rijks I-Traineeship vervult de Leer- en Ontwikkel Campus (LOC) een coördinerende rol in het uitwerken en organiseren van dit programma.
De basis van het leer- en ontwikkelprogramma bestaat uit drie thema’s, waarbinnen diverse leeractiviteiten worden georganiseerd. Het eerste thema gaat over de inrichting van de Rijksoverheid in relatie tot het I-domein. De vakspecifieke leeractiviteiten vallen onder het tweede thema, waarbij de focus ligt op het vertalen van algemene vraagstukken uit de organisatie naar cybervraagstukken en andersom. Het laatste thema richt zich op persoonlijke ontwikkeling.
Alle leeractiviteiten worden in drie blokken ingedeeld, die parallel lopen aan de drie traineeopdrachten. Het eerste blok bevat voornamelijk algemene introducties en generieke onderwerpen, maar vanaf blok twee is er meer ruimte voor verdieping. Deze dagen worden voor alle Rijks I-trainees georganiseerd. Aangezien de voorkennis en (studie)achtergrond per trainee verschilt, wordt er gewerkt met flexmenu’s. Zo zorgen we ervoor dat het L&O-programma zo goed mogelijk aansluit bij ieders leerbehoefte.
Cyber-trainee worden?
Wil je Cyber-trainee worden en meer weten over het Rijks I-Traineeship, de sollicitatieprocedure en veelgestelde vragen? Ga naar de website van Werken voor Nederland.
Blijf op de hoogte!
Blijf of de hoogte van het Rijks I-Traineeship via onze socials: