Praktijkvoorbeelden
Interviews met ambassadeurs van Rijks I-Stage
'Bij de overheid werk je voor de mens, voor een betere toekomst voor iedereen'
Joey Hu heeft zijn afstudeerstage gedaan bij DICTU. Dit is een van de grotere ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. DICTU ondersteunt de primaire processen van diverse uitvoeringsorganisaties en de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Vertel, wat hield je stage bij DICTU in?
“Ik werkte in het team Loggings & Analytics (L&A) bij de kwaliteit ondersteunende afdeling van DICTU. Interne klanten koppen bij dit team aan, als ze een probleem hebben met hun maatwerkapplicatie. Om dit te kunnen oplossen, moet het team de data van de applicatie eerst overzetten naar voor de mens leesbare taal. Dat gebeurt nu allemaal handmatig. Mijn opdracht was om in de markt een softwarepakket te selecteren dat die data automatisch omzet. Hiervoor heb ik een adviesrapport geschreven met draaiboek voor implementatie.”
Een mooie, concrete opdracht dus. Hoe heb je die gevonden?
“Ik heb meegedaan aan een Click & Connect event van Rijks I-Stage. Een middag waarop je informatie krijgt over stages, bijbanen en werken bij de overheid op gebied van ICT. Hier kun je ook je interesse voor concrete stage-opdrachten aangeven. Even erna werd ik gebeld, dat ze een mooie opdracht bij DICTU voor me hadden.”
Want de opdracht sluit ook goed aan bij je studie?
“Ik studeer Business IT en Management aan de Haagse Hogeschool. Mijn afstudeerrichting is Data Governance. De opdracht die ik nu doe sluit hier inderdaad super goed op aan. Mijn opdracht gaat over het analyseren van datastromen. En data governance gaat erover of de data van een organisatie juist zijn en op de juiste manier - volgens de gemaakte afspraken - worden behandeld. Dan moet je ze dus goed kunnen ‘lezen’ en begrijpen.”
En, hoe is je stage bevallen?
“Ik had al een meeloopstage gedaan bij de IND, waar ik warm ben ontvangen en een leuke tijd heb gehad. Ook nu voelde ik me weer erg welkom. Een organisatie neemt natuurlijk ook niet voor niets een stagiair in dienst. Want er ligt een onderwerp waar ze specifiek aandacht voor willen hebben, een probleem dat opgelost moet worden. Iedereen is blij dat je er bent, omdat je als specialist kennis komt brengen, of vernieuwing, of allebei.”
En hoe was de samenwerking met je team?
“Mijn doel was om voortdurend voortgang te boeken met mijn onderzoek. Daarin is het belangrijk dat ik het team steeds meeneem, want zij hebben natuurlijk hun ideeën en wensen, en die zien ze graag terug in het onderzoek. Logisch ook, want het onderzoek is tenslotte bedoeld voor hen. Het laat straks zien hoe zij de gewenste situatie – het best passende softwarepakket – kunnen bereiken. Heel fijn om te merken dat collega’s die tijd vrij willen maken om actief mee te denken en die zaken te bespreken.”
Klinkt goed! Wat doe je nu?
Inmiddels werkt Joey niet meer voor de Rijksoverheid. Maar hij kijkt positief terug op zijn tijd bij DICTU: “Klinkt misschien een beetje zweverig, maar je kent de serie Star Trek, toch? Ik zie hier namelijk een parallel; uiteenlopende medewerkers met allerlei expertises komen samen om The New Frontier voor Nederland te verkennen en te bereiken. Dankzij allerlei veranderingen en nieuwe toepassingen. Dat is toch geweldig? Daar gaat mijn hart echt sneller van kloppen. In commerciële bedrijven draait het uiteindelijk alleen om de winst. Bij de overheid werk je voor de mens, voor een betere toekomst voor iedereen.”
Jong I-talent aantrekken en behouden: via een stage naar een startersbaan
Arfan Bholai deed zijn afstudeerstage bij SSC-ICT en is nu inkoopadviseur voor het inhuren van personeel bij SSC-ICT, een van de grootste ICT-dienstverleners van Nederland. Deze rijksorganisatie zorgt ervoor dat de ruim 40.000 medewerkers van 7 ministeries overal en veilig kunnen werken. Judith Witte, coördinator van het stagebureau van SSC ICT heeft bijgedragen aan de soepele doorstroom van Arfan van een stage naar een startersbaan. Judith: "Onze ambitie in 2023 was om uiteindelijk 25 procent van de stagiairs soepel te laten instromen in een baan.” Hoe is het voor Arfan om stage te lopen en door te stromen naar een startersbaan?
Arfan was bedrijfskundestudent aan de Haagse Hogeschool. SSC-ICT was niet nieuw voor Arfan, want ook zijn meeloopstage deed hij al bij deze organisatie. “Ik was echt verrast toen ik begon. Vanuit mijn eigen team werd ik heel goed begeleid, ik kon veel vragen stellen, deed mee aan vergaderingen en hoefde bijvoorbeeld geen ‘domme’ klusjes te doen. Omdat het zo goed was bevallen, heb ik toen meteen geregeld dat ik kon terugkomen voor mijn afstudeeronderzoek. Na mijn afstuderen ben gestart op de afdeling Inkoop, Contract- en Licentiemanagement (ICL) als inkoopadviseur voor het inhuren van personeel bij SSC-ICT.”
Pentest
Zo gezegd, zo gedaan. Voor de business unit Standaard Service onderzocht Arfan hoe zij hun pentest dienstverlening kunnen verbeteren. “Een pentest is een soort security test, waarbij je gaat hacken om te zien waar de zwakheden van het systeem zitten. Dit hacken gebeurt door een extern bedrijf, maar wij moeten hier wel zaken voor regelen en in gang zetten. Onze klanten zijn onder andere Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en VWS. Zij werken met systemen die allemaal bij ons in beheer zijn.”
Hackers
Eens in de zoveel tijd is het nodig om een systeem te testen, en te kijken of het nog wel goed beveiligd is. “Want hackers zitten ook niet stil, die blijven innoveren om zo te proberen binnen te komen,” vertelt Arfan. “Het duurt best wel lang voordat de test kan plaatsvinden. Ik heb in kaart gebracht waar de knelpunten zitten, waarom het zo lang duurt en wat klanten precies willen. Hiervoor heb ik bijvoorbeeld interviews met klanten gedaan.”
Goede energie
Arfan was een van de 50 stagiairs die SSC-ICT in 2023 een startersbaan wilde aan bieden. Aan Judith Witte, coördinator van het stagebureau van SSC ICT de taak om ze – samen met teammanagers en afdelingshoofden - ook te vinden. Judith: “Onze ambitie in 2023 was om uiteindelijk 25 procent van de stagiairs soepel te laten instromen in een baan; via startersplekken en traineeplaatsen en via opleidingsklassen voor moeilijk vervulbare vacatures. Hier zijn we al doende en experimenterend mee bezig. Wat lukt en wat is er nog nodig? Daar zit heel veel goede energie op.”
Schoolvoorbeeld
“Dat Arfan al een meeloopstage deed en ook graag bij SSC-ICT wilde afstuderen, is natuurlijk het schoolvoorbeeld van hoe wij het graag zien,” geeft Judith aan. “Dat we de studenten kunnen blijven boeien. Dat ze ook bij ons willen afstuderen en uiteindelijk ergens bij ons een mooie werkplek vinden. Het liefst natuurlijk bij SSC ICT, maar het is sowieso al heel fijn als we studenten kunnen behouden voor het Rijk.”
Netwerken
Om stagiairs vanaf dag één warm te maken voor SSC-ICT en het Rijk, krijgen zij vanuit het stagebureau een uitgebreid introductieprogramma. Judith: “Dit programma staat in het teken van netwerken, een competentie die je je hele carrière goed kunt gebruiken. Het programma bestaat uit vijf evenementen tijdens de stageperiode waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, leren kennen en de gelegenheid krijgen om hun netwerk op te bouwen en uit te breiden.”
Zoals een DISC Light Workshop, over gedragsstijlen en bijbehorende kleuren, het interactieve LEAN enveloppen spel, een BHV-rondleiding – hoe stel je bijvoorbeeld je bureaustoel goed in? - en bezoeken aan diverse rijksgebouwen. “Want dat is ook werken bij het Rijk. Dat je bij die verschillende rijkskantoren naar binnen kunt en verschillende sferen kunt proeven,” voegt Judith toe.
Leeftijdsgenoten
Naast het introductieprogramma is er ook de SSC-ICT stagegroep. Arfan: “Zij zorgen voor cursussen, je doet leuke dingen samen en je kunt altijd bij de coördinatoren terecht om een praatje te maken, of advies te vragen.’’ En dan is Arfan ook nog lid van Jong SSC-ICT “Dat is een soort activiteitengroep, waarmee we dingen doen als bowlen, lekker uit eten, of midgetgolfen, ik heb al meerdere leuke dingen gedaan. Hier leer je andere jongeren kennen die ook bij SSC ICT werken. Iedereen werkt veel thuis en sommige afdelingen zijn ook nog eens beveiligd, waardoor je elkaar niet zomaar op kantoor tegenkomt. Door deze groep leer je echt veel mensen kennen. En het zijn je leeftijdsgenoten, waaronder ook veel stagiairs, dus je kunt makkelijk dingen aan elkaar vragen.”
Traineeship
Tijdens het afstuderen gaf Arfan al aan dat hij na zijn afstuderen graag bij de overheid blijft werken: “Ik vind de flexibiliteit en informele werksfeer prettig, en dat je veel doorgroeimogelijkheden hebt. Dat is voor mij wel belangrijk. Tijdens mijn afstudeerstage had ik al gesprekken met mijn manager om te kijken wat de opties waren, want hij wilde mij daar heel graag bij helpen. Zo heeft hij me getipt voor een traineeship SSC-ICT. Daar liep ik wel warm voor, dus ben ik gaan kijken wat het te bieden had!” Na het afstuderen is Arfan gestart als Inkoopadviseur voor het inhuren van personeel, bij de afdeling Inkoop, Contract- en Licentiemanagement (ICL) van SSC-ICT.
Enthousiast geworden en wil je ook jong I-talent aantrekken binnen jouw organisatie?
Rijks I-Stage helpt jou met het promoten van de stagevacature onder jong I-Talent, het matchen van een stagiaire aan de stageopdracht. Is de opdracht nog niet helder? Dan helpt Rijks I-stage ook bij het formuleren van de stageopdracht. Neem contact op met Rijks I-Stage via rijksistage@rijksoverheid.nl of vul het contactformulier in.
Wil je meer informatie? Bekijk de website van Rijks I-Stage.
Rijks I-Stage is onderdeel van I-Partnerschap.
"Stagiairs zijn verrijking voor Nederlandse emissieautoriteit"
Met 80 medewerkers is de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) een relatief kleine organisatie, met een grote taak: Nederland helpen klimaatneutraal te worden. De NEa werkt al een paar jaar met stagiairs en ziet hen als een waardevolle toevoeging aan de organisatie. “Stagiairs moeten zich onderdeel voelen van de organisatie. Dan kunnen zij – en dus wij ook – het maximale uit zo’n stageperiode halen.”
Dinesh Ramsaransing is plaatsvervangend CIO en coördinator privacy, informatievoorziening en integriteit bij de NEa. Daarnaast is hij bedrijfsmentor voor stagiairs. “Met de Europese klimaatdoelstellingen blijft er komende jaren veel werk op ons af komen. Werk dat we met relatief weinig mensen moeten doen. Daarom kijken we continu of we hieruit interessante, praktijkgerichte stageopdrachten kunnen halen, met een duidelijk geformuleerd resultaat. Stagiairs kunnen daarmee hands-on aan de slag, brengen nieuwe kennis, en ervaring uit eerdere opdrachten mee. Wij op onze beurt helpen hen om zich voor te bereiden op een toekomstige werkomgeving. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”
Perfecte aansluiting
Adnan Ali studeert Information Security Governance aan de Haagse Hogeschool en doet zijn afstudeeronderzoek bij de NEa, onder begeleiding van Dinesh. Hij onderzoekt in hoeverre de NEa voldoet aan de zogenoemde Baseline Informatiebeveiliging (BIO), het basisniveau voor informatiebeveiliging voor de hele overheid. Op basis van een risicoanalyse stelt hij een advies op waar de NEa straks mee verder kan. De opdracht sluit volgens Adnan perfect aan op zijn interesse: “De organisatorische, menselijke kant van informatiebeveiliging en cybersecurity. En organisatieveranderingen, en hoe je mensen daarin kunt meenemen,” zo voegt hij toe.
Leren en ontwikkelen
Adnan vond zijn stage via een Click&Connect event van Rijks I-Stage. “Ik had nog geen goed beeld van werken bij de overheid. Toen ik aan mijn studie begon, dacht ik veel meer aan werkgevers als Deloitte. Omdat verschillende docenten hadden verteld over de enorme hoeveelheid leer- ontwikkelmogelijkheden bij de overheid, werd ik nieuwsgierig. Dat je kunt blijven leren, is voor mij een motivatie om te kiezen voor de overheid. Ik oriënteer me daarom nu op een Rijks I-traineeship voor na mijn afstuderen.”
Skills laten zien
Naast de brede leer- en ontwikkelmogelijkheden, vindt Adnan ook de werksfeer belangrijk. “Ik dacht dat de overheid toch een beetje strikt zou zijn, ofzo. Maar het is echt heel anders dan ik dacht: “De collega’s zijn heel vriendelijk, de sfeer is prettig en ik ben heel blij met de begeleiding. Die was namelijk in mijn vorige stage heel wat minder. Daarom was mijn goal voor deze afstudeerstage om goede begeleiding te krijgen, zodat ik de opdracht het beste kan uitvoeren en mijn skills kan laten zien.”
Groeien en bijdragen
Dat stagiairs goed landen en zich onderdeel voelen van de organisatie, is voor Dinesh en zijn collega’s het allerbelangrijkst. Want alleen dan kunnen beide partijen het maximale uit een stage halen. Dinesh: “Daarom doorlopen stagiairs bij ons hetzelfde onboarding programma als nieuwe medewerkers. Hebben ze gesprekken met stakeholders, gaan mee naar presentaties, heisessies en meetings. Én doen ze mee aan onze tweewekelijkse teamoverleggen, waar ze ook mee rouleren in de rol van voorzitter en notulist. Hierdoor zie je studenten groeien, assertiever worden en een bijdragen leveren. Hierdoor zijn ze dus echt een verrijking voor onze organisatie.”
Van stage naar baan bij Defensie
“Ik heb altijd wel iets met Defensie gehad, vooral met het sportieve, militaire deel.” Toch koos Maud van Riemsdijk niet voor de officiersopleiding; teveel een mannenwereld en op uitzending wilde ze niet. Het werd Bestuurskunde, vanwege het publiek-maatschappelijke werkveld. Maar de interesse voor Defensie bleef. Ze deed een groepsopdracht, daarna een afstudeerstage op het ministerie én vond er haar eerste baan.
Maud’s werkplek is op de kazerne van het militair oefenterrein in Oirschot, Brabant. Heel wat anders dan de kantooromgeving op het ministerie in Den Haag. “Hier krijg je het operationele mee, dat vind ik heel leuk. En ja, er werken veel mannen. Ik houd wel van dat directe, actiegerichte. Toch hebben we een heel diverse club mensen in huis; van techneuten tot innovatiemanagers. Verder is twee derde militair, en de rest burger, net als ik.”
Robots
Sinds september 2022 werkt Maud bij de Safety en Security Campus, een onderdeel van de RAS eenheid – Oirschot (Robotica en Autonome Systemen). De Campus is een samenwerking tussen Defensie, veiligheidsregio, GGD, douane, politie, kennisinstellingen en Brainport Eindhoven (grote bedrijven, maar ook start-ups). Zij hebben hun krachten en middelen gebundeld om technologische innovaties binnen het veiligheidsdomein te onderzoeken en te testen. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van robots ‘in actie’ tijdens een operationele oefening.
Projectadviseur
Is er een nieuw verzoek of vraag, dan gaat Maud als projectadviseur met de betrokken partijen in gesprek over de ideeën, benodigde mensen en middelen, en de planning. “Ik zorg voor het projectvoorstel en de samenwerkingsovereenkomst, waar uiteindelijk alle partijen zich in moeten kunnen vinden. Mijn collega begeleidt vervolgens de technische fase waarin de studenten van de kennisinstellingen aan het ontwikkelen en testen gaan. Wij hebben hiervoor op het terrein natuurlijk alle faciliteiten.”
Leuke uitdaging
Alle betrokken partijen hebben voordeel bij de samenwerking binnen de Campus. “Studenten geven we een leuke uitdaging, waarmee we ze ook nog eens warm kunnen maken voor onze organisatie. Ondernemers krijgen de kans om een mega gaaf operationeel product op de markt te brengen. Defensie – en de andere betrokken partijen - kunnen dankzij die producten zorgen voor meer slagkracht en veiligere situaties.”
Perfecte match
Maud deed haar afstudeerstage bij de afdeling Bestuur en Innovatie van Defensie. Onderwerp van haar onderzoek: de succesfactoren van een samenwerking tussen onderwijs en Defensie. Een van de interviews die zij hiervoor deed, was met de Campus – haar huidige werkgever - in Oirschot, waar goede samenwerking met het onderwijs cruciaal is. Zij zagen dan ook een perfecte match en vroegen of Maud er wilde komen werken.
"De begeleiding van Maud kostte mij 2 uur per week, maar heeft mij uiteindelijk 40 uur opgeleverd. Mooi om te zien dat ze door haar stage bij Defensie een vaste plek bij ons heeft gevonden." - Henk Koster, Coördinerend Adviseur Besturing & Innovatie bij Ministerie van Defensie
Veel vrijheid
“Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Mijn werk is heel afwisselend – van schrijf- en advieswerk tot de organisatie van evenementen - en ik heb veel vrijheid om er echt mijn eigen draai aan te geven.”
Omdat veel studenten enthousiast zijn om onderzoek te komen doen en af te studeren, begeleidt Maud ook nog eens zeven stagiaires. “Wat ik heel belangrijk vind is dat ze naast hun onderzoek, ook een meewerktaak hebben. Die heb ik zelf in mijn eigen stage wel gemist. Op deze manier dragen ze naast hun onderzoek ook nog bij aan het reilen en zeilen binnen de organisatie”.