Sollicitatietips om je droomstage te bemachtigen
Wat een leuke (stage)vacature. Ik wil solliciteren!
Je hebt een leuke vacature gezien en hoe nu verder?
Stap 1: aantrekkelijke sollicitatiebrief schrijven
- Deel je brief op in alinea’s.
- Eerste alinea: geef aan wat de aanleiding van je brief is en waarom je solliciteert.
- Deze motivatie is belangrijk. Waarom wil jij specifiek bij die organisatie stagelopen? Geef bijvoorbeeld duidelijk aan wat voor stage je zoekt, een meewerk- of afstudeerstage, welke opdrachten je graag wilt doen en wat je graag wilt leren.
- Tweede alinea: geef aan wat voor ICT-kennis en -vaardigheden je hebt, zoals programmeertalen. Geef een korte samenvatting van twee projecten die je op school hebt gedaan en wat het resultaat ervan was.
- Derde alinea: sluit af door aan te geven dat je graag je sollicitatie mondeling zou willen toelichten in een gesprek.
Stap 2: je cv opstellen
- Zorg ervoor dat jouw cv er netjes uitziet. Inkoppertje, maar toch belangrijk om te benoemen. Denk hierbij aan spelfouten, onnodige witregels etc. Ook de opmaak van jouw cv draagt bij aan hoe aantrekkelijk deze is. Je kunt een online programma bijv. CV Wizard gebruiken of even tussen de sjablonen in Word kijken.
- Zoek uit wat de laatste ‘cv-trends’ zijn. Wees niet bang om creatief te zijn.
- Maak je cv zo compleet mogelijk, maar houd wel in de gaten wat echt van belang is voor de vacature. Je vakantiebaantje als oppas is waarschijnlijk minder relevant.
- Zet je meest recente ervaring bovenaan. Deze is vaak ook het meest relevant voor de vacature waarop je solliciteert. Handig dus als deze ervaring er meteen uitspringt!
- Vermeld al je ervaringen met ICT en computerprogramma’s. Ook al lijkt het onbelangrijk of niet relevant.
- Nog weinig werkervaring? Zet een project waar je aan hebt gewerkt (bijv. met een externe opdrachtgever) op jouw cv. Dat geef je de lezer een idee van jouw vaardigheden. Hetzelfde geldt voor cursussen of vrijwilligerswerk
Stap 3: Hoe bereid je je gesprek goed voor?
- Weet met wie je in gesprek gaat (naam en functie). Bekijk ook het LinkedIn profiel. Dit is niet raar om te doen en juist een teken dat je het gesprek serieus neemt.
- Bekijk de vacature goed. Wat zoekt de organisatie? Welke kennis, vaardigheden en eigenschappen zijn belangrijk? Bedenk hoe jouw sterke punten hierop aansluiten.
- Bekijk informatie over de organisatie op internet.
- Bedenk vragen over de vacature en over de organisatie (samenstelling van de teams, cultuur, organisatiestructuur etc.} die je tijdens het gesprek kunt stellen. Denk ook na over mogelijke antwoorden. Tip: dit kun je zelf thuis oefenen met iemand anders.
- Vaak wordt gevraagd naar je ervaring met verschillende projecten. Noteer voor jezelf alvast een aantal projecten waar je aan hebt gewerkt en wat je rol daarin was. Wees concreet, maar zorg dat je alle relevante informatie vertelt.
Stap 4: het gesprek
- Te laat komen is een no-go. Online? Zorg dat je op tijd ingelogd bent. Is het fysiek? Neem dus gerust een bus of een trein eerder om er zeker van te zijn dat je op tijd bent.
- Je lichaamshouding is belangrijk. Neem een actieve houding aan, maak oogcontact en laat zien dat je luistert.
- Stel vragen (zie stap 3). Dat staat geïnteresseerd en geeft jou informatie.
We hopen dat deze tips je dichter bij jouw droomstage brengen. Mocht je vragen hebben of nog wat extra hulp gebruiken, stuur dan gerust een mail sturen naar rijksistage@rijksoverheid.nl |