UX-designer of informatieanalist: wat is de volgende stap?
Beginnend informatiespecialist of doorgewinterde IT’er; beiden willen blijven groeien in hun werk. Maar wat is een passende volgende loopbaanstap binnen de Rijksoverheid en hoe kom je daar? Het Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening (KWIV) is een goede basis en I-Routekaarten maken het groeipad concreet. Het zijn ook voor leidinggevenden waardevolle instrumenten.
Sinds juni is de nieuwste I-Routekaart beschikbaar via het online LOC-platform en de website van RADIO. Deze routekaart helpt ambtenaren met het KWIV-profiel Informatieanalyse hun ontwikkeling uit te stippelen. Op de kaart staat een compleet overzicht van opleidingen, trainingen en andere leeractiviteiten. Dat kan extra vakkennis zijn, maar ook het bijspijkeren van softskills.
Ruim 10.000 IT’ers en informatiespecialisten binnen het Rijk hebben inmiddels een KWIV-profiel. Elk van de 64 profielen beschrijft wat je als professional moet kennen en kunnen voor dat vakgebied (gebaseerd op Europese e-CF competenties). Daarnaast geeft het KWIV-raamwerk rijksorganisaties beter inzicht in de I-capaciteit die ze in huis hebben, zowel in aantal als in expertise.
UX-designers zijn sinds november 2023 als apart profiel opgenomen in het KWIV-raamwerk. UX-coördinator Edo-Jan Meijer van de politie was initiatiefnemer voor de komst van deze specifieke profielen en nauw betrokken bij de ontwikkeling. Een erkenning van het vakgebied binnen de Nederlandse overheid, vertelt hij in een recent interview met het platform Gebruiker Centraal. Dankzij de KWIV-profielen is de kwaliteit van UX-design gewaarborgd, vindt hij, en worden de UX’ers op de juiste manier en toekomstbestendig opgeleid.
Meer informatie
Benieuwd naar de nieuwe profielen voor UX-design of naar andere profielen van het Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening? Je vindt ze in deze handige KWIV-applicatie
Het volledige interview met Edo-Jan Meijer lees je op het platform Gebruiker Centraal.