Bouwen aan roadmap informatiehuishouding

Het lectoraat Digital Business & Society van hogeschool Windesheim heeft samen met I-Partnerschap een onderzoeksmethode voor rijksorganisaties ontwikkeld die uitgebreid de eigen informatiehuishouding in kaart brengt. De methode is een verdieping van de jaarlijkse N-metingen naar de stand van zaken.

De uitkomsten van het onderzoek geven concrete handvatten voor verbetering en maken het mogelijk om binnen de Rijksoverheid onderlinge resultaten te vergelijken. Ook belangrijk: de opgedane inzichten uit de overheidspraktijk zijn belangrijke input voor de doorontwikkeling van kennis en studieprogramma’s op het gebied van informatie- en datamanagement.

Rijksorganisaties kunnen de ontwikkelde onderzoeksmethode op drie manieren inzetten: ze doen het onderzoek zelf; een studententeam voert het onderzoek uit of ze schakelen een multidisciplinair IHH-team in van de rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie.

Zo werkt het

De ontwikkelde methodiek is gebaseerd op het volwassenheidsmodel van Thomas Davenport en vertaald naar de Rijksoverheid. Via interne interviews kunnen rijksorganisaties dieper in de stand van hun eigen informatiehuishouding duiken. De resultaten van de interviews krijgen een bepaalde score. Zo zijn de uitkomsten meetbaar en is het mogelijk om ze met andere rijksorganisaties te vergelijken. De scores laten bovendien zien waar het wringt en actie gewenst is. Op basis daarvan kunnen organisaties een praktisch actieplan (de roadmap) maken met mogelijke verbeteringen.

Inzicht in kennisbehoefte, nieuw onderwijsaanbod

Niet alleen de Rijksoverheid heeft baat bij deze inzichten. De praktijksituaties uit de overheid zijn ook een verrijking van onderwijskennis en -aanbod op het gebied van informatiehuishouding. Daar profiteren zowel rijksprofessionals van (om bij te blijven en/of door te groeien) als studenten.

Waarom deze samenwerking?

I-Partnerschap zoekt vanuit de Rijksoverheid verbinding met mbo, hbo en wo. Na de kindertoeslagenaffaire en de start van het programma Open Overheid heeft het Rijk onder andere behoefte aan meer onderzoek naar en kennis over informatiehuishouding. Ook is er behoefte aan nieuwe lesinhoud op dit terrein.

De gebruikte methodiek blijkt bij uitstek geschikt als een aanvullende methode op de zogeheten N-metingen die ieder rijksonderdeel jaarlijks uitvoert om meer inzicht te krijgen in de eigen informatiehuishouding. De methode helpt een completere diagnose te stellen over de volwassenheid van de informatiehuishouding en levert een concreet actieplan op om het gewenste niveau te bereiken.