Van handtekening tot impact: De reis van ELSA Lab Noord-Brabant begint!
Op woensdag 25 oktober is op een feestelijke bijeenkomst in het Innovatie Kwartier Den Bosch het convenant ondertekend om de samenwerking te bekrachtigen in de ontwikkeling van het ELSA Lab Noord-Brabant. ELSA Lab werkt hierin intensief samen met I-Partnerschap van Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie, dat zich richt op de samenwerking tussen overheid en onderwijs op het gebied van IT & IV.
In het digitale tijdperk waarin we leven, is het maatschappelijk verantwoord gebruik van data essentieel voor het vertrouwen in de overheid. Met de groeiende invloed van AI, pakken de overheid en het onderwijs belangrijke ethische vraagstukken aan met de ELSA-analyse als leidraad. Dit gebeurt vanuit een integrale impactanalyse (Ethical, Legal, Social impact Analysis: ELSA).
Het onderwijs speelt een belangrijke rol als onderzoekspartner voor rijksorganisaties. Samenwerking in de vorm van duale promovendi, bekostiging voor leerstoelen en fieldlabs zijn slechts enkele voorbeelden van onze gezamenlijke inzet voor kennisontwikkeling.
I-Partnerschap stimuleert de samenwerking in labs door heel Nederland. Naast ELSA Lab zijn er andere prominente labs, zoals GovTech, AI-Labs Midden Nederland, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Dutch Innovation Factory, IDDI-Lab en Blockchain Lab. Wat het ELSA Lab speciaal maakt, is het onderzoek naar ethische en maatschappelijke vraagstukken en het vergroten van het vertrouwen van de burger in de overheid.
Jacomine Ravensbergen, waarnemend voorzitter College van Bestuur Avans Hogeschool en Marcel Staring, waarnemend directeur Innovatie bij de Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie tekenden de overeenkomst. Ook Ralph Geers, wethouder Economische Zaken van de Gemeente 's-Hertogenbosch, was aanwezig om deze krachtige start te ondersteunen.
Ben Kokkeler, lector en academic lead van het ELSA Lab Noord-Brabant: “Het ELSA Lab Noord-Brabant is een belangrijk initiatief. Brabantse gemeenten willen ook op dit terrein samenwerken en maatschappelijk verantwoord innoveren. Er zijn, juist in deze hoogtechnologische regio, veel vraagstukken rond ethische en maatschappelijke impact waarmee gemeenten worstelen, en waarin bedrijven graag deelnemen. Hier ligt een kans om het vertrouwen van de burger in de overheid een krachtige impuls te geven.”
Marcel Staring voegt toe: “Het I-Partnerschap is een uniek samenwerkingsverband tussen overheid en onderwijs op het gebied van informatietechnologie en informatievoorziening. Met stages, fieldlabs, promotieplekken en gezamenlijke onderzoeksprojecten in onder andere innovatielabs werken overheidsmedewerkers, studenten en onderzoekers samen aan innovatieve oplossingen voor urgente maatschappelijke digitaliseringsvraagstukken. In dit ELSA LAB willen wij als Rijksoverheid op meerdere manieren samenwerken met de andere deelnemers, zoals onderzoek doen naar ethische en maatschappelijke vraagstukken die de inzet van AI met zich meebrengt rondom vertrouwen van de burger in de overheid. Het verheugt me dat we hiermee de Rijksoverheid en gemeenten in een gezamenlijke inspanning kunnen verbinden, aangezien we deel uitmaken van één overheid.”