GovUp!: versnellen van innovatieve projecten binnen de overheid

Binnen de Rijksoverheid wordt momenteel flink ingezet op innovatie. Maar hoe krijg je een vernieuwend project of product van de grond en kun je er daadwerkelijk impact mee maken? Het nieuwe innovatieprogramma GovUp! Moet uitkomst bieden. GovUp! ondersteunt vernieuwende projecten binnen de overheid, zodat deze sneller en effectiever kunnen opschalen. Door bestuurlijke steun en nauwe samenwerking tussen departementen worden obstakels overwonnen en kunnen innovaties daadwerkelijk in productie worden gebracht.

Vanuit Rijksorganisatie ODI richt het merk Innoveren met Impact zich op dienstverlening en opleiding van innovatie en innovatiemanagement binnen de Rijksoverheid. Zij spelen een belangrijke rol binnen GovUp!. But Klaasen, manager van Innoveren met impact, vertelt: “Je kunt GovUp! zien als katalysator voor innovatie binnen de overheid. Het programma helpt innovaties die vastlopen bij opschaling over de grenzen van de eigen organisatie heen. Het richt zich op het verbeteren van de voorwaarden voor de implementatie van succesvolle projecten en het aanpakken van structurele barrières. De persoonlijke betrokkenheid van de secretarissen-generaal en de Rijks Innovation Board zorgt voor bestuurlijke verankering en draagvlak.”

Innovatieve projecten

Om het programma een vliegende start te geven, zijn drie innovatieve projecten geselecteerd. Het eerste project, Drone2Go, richt zich op het gebruik van automatisch vliegende drones voor toezicht en incidenten. Dit zorgt voor efficiënter, sneller en beter optreden op zowel land als water. Het tweede project, Ma3tch, maakt gebruik van Privacy Enhancing Technologies om veilige data-analyse mogelijk te maken zonder datadeling. Dit draagt bij aan een betere samenwerking tussen overheidsinstanties bij de bestrijding van financiële criminaliteit. Het derde project, een AI-tool bij het Rijksvastgoedbedrijf, ondersteunt snellere en nauwkeurigere controle op inkoopprocessen. Dit moet leiden tot een vermindering van de werklast en een efficiëntere verwerking.

Doorbraakteams

Klaasen: “GovUp! werkt met een resultaatgerichte aanpak en heeft daarvoor doorbraakteams samengesteld waar innovatie consultants, actie-onderzoekers en inhoudsdeskundigen  korte lijnen onderhouden met relevante stakeholders. De doorbraakteams gaan in korte cycli op zoek naar de ‘systeembarrières’ en zullen met voorstellen komen om ze te doorbreken. En zo nodig zetten we ze op de agenda van het overleg van secretarissen-generaal. Bovendien integreren we in dit proces ook meteen het ‘leervermogen’ door continu te reflecteren op de bevindingen en de geleerde lessen te delen. Op zich is deze wijze van werken al een vorm van bestuurlijke innovatie.”