I-Lab West is broedkamer voor open overheid

Het begon met een succesvolle pilot voor BZK Transparant en een werksessie dit voorjaar. Inmiddels is I-Lab West ook officieel geopend, met een vaste stek in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer. In het lab werken mboRijnland, De Haagse Hogeschool en TU Delft samen met rijksorganisaties aan oplossingen voor een beter informatiemanagement bij de overheid en verbetering van de publieke dienstverlening.

Wat doet dit leer- en innovatielab en wat levert dat op? I-Lab West is een broedkamer van kennis, bleek tijdens de opening op 12 september. De kracht van de samenwerking zit ‘m in de combinatie van overheidspraktijk met mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs, gericht op het verbeteren van de informatiehuishouding en de uitvoering van overheidstaken. ‘In dit lab komt de hele kennisketen samen’, houdt Marc-Jan Kraaijenzank de genodigden voor: ‘Van stages en studentenopdrachten tot duale promovendi en gezamenlijk onderzoek.’ Hij is programmamanager van I-Partnerschap, dat binnen de Rijksoverheid onderwijs- en overheidspartijen aan elkaar verbindt om met de inzet van onder andere informatietechnologie samen antwoorden te vinden op maatschappelijke vraagstukken.

Grote problemen

‘Technologie staat voor vooruitgang, maar levert vaak nog praktische problemen op’, stelt hoogleraar Nitesh Bharosa van de TU Delft. ‘Informatieaanvragen bij de overheid duren bijvoorbeeld te lang en overheidsregelingen zijn te ingewikkeld, waardoor mensen er geen gebruik van maken. Daarnaast zijn we kwetsbaar voor digitale storingen en internationale cyberdreiging én heeft de overheid te weinig mensen om al het werk te kunnen doen.’ Zijn punt: dit soort grote problemen kun je niet meer alleen vanuit de techniek oplossen, die moet je vanuit meerdere perspectieven bekijken en oplossingen vervolgens testen in de praktijk. En dat gebeurt dus in I-Lab West…

Concrete ideeën

Sinds de start van het nieuwe schooljaar duiken studenten en docenten van het lab in de uitdagingen van meerdere rijksorganisaties. Florian Wortel: ‘Bij O&P Rijk halen we veel uit die samenwerkingen met studenten: van een frisse blik bij een complex vraagstuk tot een concreet idee wat we in de praktijk kunnen toepassen.’ Ook Patricia Panhuis van Rijksorganisatie voor Informatiehuishouding (RvIHH) werkt graag met studenten en onderwijs: ‘De student van nu is de collega van morgen! Hoe tof is het dat je bij een opdracht van 20 weken een jong talent beter kan leren kennen en tegelijk kan laten zien hoe leuk jouw organisatie is?’

Vliegwiel

I-Lab West bundelt de krachten met het al bestaande IDDI-Lab van hogeschool Hanze in Groningen, dat zich op dezelfde thema’s richt. Bij de opening slaat projectleider Joyce van Geest dan ook samen met collega Ellen van Hegelsom van IDDI letterlijk de spijker op zijn kop om de officiële start én de zusterband tussen beide labs te beklinken. Joyce van Geest - naast projectleider ook docent bij de faculteit IT & Design van De Haagse Hogeschool: ‘We kijken uit naar de opbrengsten van ons lab en de samenwerking met het IDDI-lab. Alle resultaten samen werken als vliegwiel om informatiehuishouding en publieke dienstverlening snel verder te brengen.’ Ook Ellen van Hegelsom (IDDI) is enthousiast: ‘Samen gaan we de verbinding tussen Rijksoverheid en onderwijs sterker maken!’ Waarna de genodigden alvast een voorproefje krijgen met een rondleiding in de inspirerende Dutch Innovation Factory.

Ook stappen zetten met I-Lab West en IDDI-Lab?
Of het nu gaat om het verbeteren van processen, archiveringsvraagstukken, bouwen van een dashboard, datavisualisaties, prototypes die werk besparen of het laten uitvoeren van onderzoek: leg je uitdaging voor aan het nieuwe I-Lab West of aan het IDDI-Lab. Stuur een berichtje aan projectleider Joyce van Geest van I-Lab West (J.I.vanGeest@hhs.nl) of aan i-partnerschap@rijksoverheid.nl.

Lees ook: