Kennissessie Inhuur en Schijnzelfstandigheid
We kijken terug op een geslaagde kennissessie ‘Inhuur en Schijnzelfstandigheid, die plaatsvond op 1 oktober. Ruim 90 HR-adviseurs, project- en programmamanagers, directeuren en juridische experts waren aanwezig om de ins en outs van de wet DBA te horen en wat de handhaving ervan voor hun organisatie betekent.
In deze 14e kennissessie van I-Vakmanschap deelde Edith de Bourgraaf, waarnemend programmanager bij het programma Handhaving Arbeidsrelaties bij de Belastingdienst, wat er nu per 1 januari 2025 verandert. Vanaf die datum kan de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid, omdat het handhavingsmoratorium beoordeling arbeidsrelatie is opgeheven.
Ze wilde allereerst de mediaberichtgeving van de laatste tijd nuanceren. De Belastingdienst gaat niet ineens strenger handhaven, stelt ze. Er zijn momenteel 80 fte, die zich bezighouden met de handhaving van arbeidsrelaties, en dat blijft ook na 1 januari zo. “Wat wel verandert is dat we vanaf 1 januari straks weer 5 jaar terug mogen corrigeren, in plaats van alleen naar de toekomst toe.”
Het momentum rond het opheffen van het handhavingsmoratorium heeft wel geleid dat rijksorganisaties scherper zijn gaan kijken naar schijnzelfstandigheid in hun organisaties. Het ministerie van BZK heeft een speciale werkgroep opgezet, vertelt portfoliomanager organisatie en personeel David Zwaans.
Veel departementen willen aan de slag om schijnzelfstandigheid terug te dringen, stelt Zwaans, maar kampen met handelingsverlegenheid. Hoe moet je de wetgeving nu interpreteren? Waar ligt er nog ruimte, waar niet? Zwaans: “Als Rijksoverheid moeten we wel. We hebben toch een voorbeeldrol.” BZK heeft voor alle rijksorganisaties een Leidraad ontwikkeld, die binnenkort op het Rijksportaal wordt gedeeld.
Bij SSC-ICT zijn ze al stappen verder. Deze grote ICT-dienstverlener huurt per jaar 350 zzp’ers in met specialistische IT-kennis. Uit een inventarisatie blijkt dat 189 van hen in schijnzelfstandige constructies werken, vertelt Josien Eijkman, manager inkoop, contract & licentiemanagement. Om de balans te vinden kondigde de directie van de ICT-dienstverlener maatregelen aan voor deze zzp’ers in schijnzelfstandige constructies, met duidelijke resultaten.
Heb je de sessie gemist en wil je deze terugkijken? Hieronder kun je de gehele sessie direct bekijken.
Met de onderstaande links kun je het verslag van de sessie downloaden voor een samenvatting van de gehele sessie, en kun je de PowerPoint presentaties van de sprekers downloaden.
- Videoregistratie 'Meer handhaving op schijnzelfstandigheid. Wat betekent dat voor rijksorganisaties?'
- Verslag kennissessie 'Meer handhaving op schijnzelfstandigheid. Wat betekent dat voor rijksorganisaties?'
- Presentatie I-Vakmanschap 'Aanpak schijnzelfstandigheid Rijk'
- Presentatie SSC-ICT 'Inhuur en schijnzelfstandigheid'
- Presentatie Belastingdienst 'Handhaving arbeidsrelaties'
Meer lezen?
Kijk op:
- Voorkomen van schijnzelfstandigheid | Aanpak schijnconstructies
- Leidraad aanpak schijnzelfstandigheid bij inhuur
Let op: deze link gaat naar het Rijksportaal dat alleen beschikbaar is voor rijksmedewerkers.