Mbo’ers zijn een relatief onbekende doelgroep voor de Rijksoverheid
Mbo’ers zijn een relatief onbekende doelgroep voor de Rijksoverheid. Voor I-functies kijkt die nog vaak naar kandidaten met een hbo- en wo-achtergrond. Daardoor gaat veel talent verloren voor het Rijk en blijven vacatures voor I-functies te lang open staan.
Gezien de kansen die hier nog liggen presenteerde het programma I-Vakmanschap (Rijksorganisatie voor Ontwikkeling, Digitalisering en Innovatie) tijdens een sessie op het iBestuur congres daarom een ‘koffertje’ met de tekst Aanboren nieuwe doelgroepen. De bijbehorende toolkit met adviezen uit de praktijk wordt op 21 november 2024 gelanceerd.
Maaike van Kessel, practor digitaal vakmanschap bij Noorderpoort college, gaf tijdens de sessie de volgende tip mee aan de deelnemers: Leer het mbo beter kennen. Ga praten met opleidingen over wat zij doen en wie de studenten zijn. Draag bij aan het curriculum met een eigen keuzemodule. Dit zijn ‘minoren’ die extra smaak en kleur geven aan een studierichting. Denk aan onderwerpen als datacentra, UX/UI-design, digitale identiteit. De mogelijkheden zijn eindeloos, zolang ze maar bij het curriculum passen. En nodig studenten uit voor bedrijfsbezoeken. Veel mbo’ers zien zich niet werken in zo’n groot overheidsgebouw, terwijl ze daar toch echt gewenst zijn. Mirjam Bosch van de TechCampus Nieuwegein haalde het gezegde aan ‘onbekend maakt onbemind’. “Dat werkt twee kanten op. Kom dus kijken, kom kennismaken. Er is zo veel mogelijk in de samenwerking, ook voor grote organisaties.”
Tijdens het panelgesprek vertelden Bert Voorbraak van Logius en Kor de Groot van SSO-Noord (Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)) over hun ervaringen met mbo’ers. Soms als aanbieder van stageplekken, soms als werkgever voor een traineeship van 2 jaar. Iedereen die net van school komt heeft begeleiding nodig. Dat is voor het mbo niet anders. Logius heeft goede ervaringen met het aannemen van groepen jonge mensen, die gezamenlijk ingewerkt worden in het werken bij de overheid. Inmiddels is er een wachtlijst van oudere IT’ers die buddy willen zijn voor de jonge lichting. Ze zijn gretig om hun kennis over te dragen.
De overheid heeft baat bij deze praktisch opgeleiden die nog een heel werkend leven voor zich hebben. Zoals Lineke Koldenhof zei: “Zij zitten niet op ons te wachten, de mbo’ers komen wel aan het werk. Wij wachten op hen.” Gelukkig heeft overheid hen veel te bieden: stabiliteit, veel mogelijkheden om door te groeien, en een steady salaris. En wat uniek is aan de overheid en belangrijk voor de jonge generatie: maatschappelijk relevant werk en een zinvolle bijdrage kunnen leveren.
Dank voor de bijdrage aan de interessante sessie op het iBestuur Congres: Gideon B., Maaike van Kessel, Bert Voorbraak, Kor de Groot, Mirjam Bosch, Lineke Koldenhof, Leila Ajiou en DDK.
We kijken uit naar 21 november als we de toolkit met de adviezen uit de praktijk gaan delen.