Duale promovendus Ferdinand doet onderzoek naar quantum mechanica en fysica

Duale promovendus Ferdinand Griesdoorn doet onderzoek naar verantwoord onderzoeken en innoveren in het domein van quantum mechanica en quantum fysica.

Luisteren om te begrijpen

Wanneer Ferdinand Griesdoorn niets te leren heeft wordt hij chagrijnig, maar voorlopig kan hij vooruit. Na drie Masters te hebben behaald, is hij enige tijd geleden gestart met promoveren. Hij startte dat op eigen kracht, en doet dit naast zijn werk bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Een promotie traject naast het werk is zwaar en er komt veel op je af.” Toch kan hij het iedereen aanraden. “Kennis brengt je op plekken, waar je voor het werk de juiste invloed kunt uitoefenen.”

De mavo ronde hij af zonder zichtbare inspanningen. De middelbare middenstandsopleiding sloot hij af in het jaar dat de regering besloot om verplichte diploma’s voor ondernemers op te heffen. In het hogere beroepsonderwijs ging alles zeer traag. “Ik kan niet goed tegen herhaling van lesstof, het is alsof je voortdurend reclame kijkt,” geeft Ferdinand Griesdoorn toe.  Pas toen hij naast zijn werk een Master deed kreeg hij lol in het leren. “Dit sloot aan bij hoe het in mijn hoofd werkt.”

Ferdinand Griesdoorn

Meer inzicht in mensen

Na zijn Master in informatiemanagement deed hij er één in business administration, zodat hij de wereld waarin hij werkte beter kon begrijpen. “Ik kreeg meer inzicht in de manier waarop veel directeuren denken.” De directeuren kregen financiële mensen aan tafel die een eigen taal spraken, waardoor projecten opeens niet meer doorgingen. Hierdoor werd Ferdinand nieuwsgierig en volgde een Master of Science in Finance & Control.” Wanneer er sprake is van een financiële ‘abracadabra’ heeft hij nu een ‘hocus pocus pilates pas’-antwoord. Door de verschillende masters spreekt Ferdinand verschillende vaktalen en is hij beter geworden in het beheersen van complexiteit.

Technologie voor mensen

Die studie wakkerde zijn interesse aan voor gedragswetenschappen. “Dat vond ik een leuke kant van financiën.” Ferdinand wilde gaan verdiepen in plaats van verbreden en in 2017 ontmoette hij bij de Radboud Universiteit emeritus-hoogleraar Ben Dankbaar. Aan hem legde hij drie casussen voor waarop hij wilde promoveren op het gebied van verantwoord onderzoeken en innoveren (RRI). Twee vielen al snel af. Wat overbleef voelt voor Ferdinand inmiddels als zijn levensdoel. “Wat mij drijft is verantwoord innoveren, zodat technologie gericht wordt op het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.” En dan niet zomaar technologie, maar ontwikkelingen in het domein van de quantum mechanica en quantum fysica, onderwerpen die hem mateloos interesseren en waar hij heel veel over leest. Deze technologie veroorzaakt een verschuiving van een tijdperk, het digitale tijdperk is aan een einde en het quantum tijdperk komt daar steeds sterker voor in de plaats.

Responsiviteit

Verantwoorde innovatie kijkt naar de gevolgen van technologie op de mens en de maatschappij. “Het is oorlog in de wereld. Er is ongelijkheid. Spanning in de geopolitieke verhoudingen. Mensen hebben minder vertrouwen in leiders. Onder al die problemen zit een ethisch complex vraagstuk en ik denk dat we die complexiteit kunnen verminderen met verantwoorde innovatie. Eén van de aspecten daarvan is responsiviteit, het luisteren om te begrijpen en acteren.” Hij noemt Airbnb als voorbeeld. “Hoe kunnen gemeenten niet hebben voorzien dat zoiets problemen oplevert in woonwijken? Weg sociale cohesie. Mensen die rust belangrijk vinden, willen niet elke dag feestjes in de straat. Technologie verandert de morele normen en waarden. In vergaderingen zitten mensen niet te luisteren, maar op hun mobiele telefoon te werken aan hun sociale media. Influencer is een beroep geworden.  “We moeten nadenken over de gevolgen van technologie op onze samenleving en verantwoordelijk innoveren om de positieve ontwikkelingen vast te houden en de negatieve ontwikkelingen te vermijden.”

Zorgwekkende beleidsperspectieven

Wat kan de overheid doen? Daar hoeft Ferdinand geen seconde over na te denken. “Europa beïnvloeden waardoor er een andere marktstructuur ontstaat. Technologische diplomatie ondernemen, zodat actiever gesproken wordt met de grote technologische bedrijven over de technologie, innovatie en de maatschappelijke impact. Bovendien zou het mooi zijn als beleidsmedewerkers meer verantwoordelijkheid nemen als het aankomt op beleid voor onderzoek en innovatie.” Hij doet zijn promotieonderzoek onder meer met beleidsmedewerkers bij de Rijksoverheid. De uitkomst naar gedeelde beleidsperspectieven over innovatie met quantum technologie stemde droevig. “Het perspectief van beleidsmedewerkers die kijken naar inclusiviteit geeft me hoop, maar drie andere perspectieven zijn zorgwekkend: beleid solistisch gedreven door economische groei, volledig afgestemd op wat de minister vraagt, of onaangepast door de aanwezigheid van apathie. Beleid vanuit die perspectieven richten innovatie niet op het succesvol aangaan van maatschappelijke uitdagingen.” Voor Ferdinand was dat een teleurstelling en hij gebruikt de energie die hij daarvan krijgt in het verder ontwikkelen van zijn promotieonderzoek.

Onderzoek geeft aanzien en opent deuren

Als medewerker van Buitenlandse Zaken kan hij zijn kennis goed inzetten. “Dit komt misschien als een schok, maar Nederland is niet uniek in de wereld.” Hij zegt het met een glimlach. “Veel meer landen zitten met de problemen die wij hebben. Mijn onderzoek geeft mij aanzien zodat ik op een internationaal speelveld mee kan doen. Ik zit bij internationale groepen aan tafel en we praten over de stabiliteit van de samenleving en de vooruitgang van de mensheid met behulp van quantum technologie. En hopelijk kan ik daar dingen zeggen die doorslaggevend zijn voor beleid, wet- en regelgeving.”

Naast zijn aanstelling bij de TU-Delft, zit hij voor zijn baan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken bij de Nationale Quantum Initiatives van de Europese commissie, een expert werkgroep van de OESO/OECD, de programmaraad van de Rijks Innovatie Community, en bij de Quantum Innovatie Hub Rijksoverheid als voorzitter.

Zoek ondersteuning

Mensen die een praktische loopbaan combineren met het opdoen en toepassen van wetenschappelijke vaardigheden en kennis leveren veel meerwaarde op voor de Rijksoverheid. “Ja het is zwaar,” zegt Ferdinand. “Een promotietraject vraagt veel tijd en er komt veel op je af. Zeker als je onderwerpen behandelt die voor de Rijksoverheid zowel in de diepte als in de breedte van belang zijn. Ook in het overdragen van kennis en vaardigheid gaat tijd zitten. Ik ben op eigen kracht aan de slag gegaan, het had zoveel eenvoudiger geweest met de juiste ondersteuning.” Toch wil hij iedereen die graag leert aanmoedigen. “De hoogwaardige kennis die mensen opdoen tijdens een PhD-onderzoek is hard nodig bij de rijksoverheid, zegt hij. De wereld veranderd in hoog tempo, en dat vraagt veel kennis en vaardigheid, daarom moeten we die kennis kweken, behouden en belonen.” “Daarom is het I-Doctoraatsprogramma van i-Partnerschap zo belangrijk. I-Partnerschap verbindt het netwerk van universiteiten aan rijksoverheid organisaties en geeft kansen om die unieke combinatie mogelijk te maken.”

Meer weten over het onderzoek? De eerste publicatie is te lezen in het journal of responsible technology, volume 16, met de titel: The presence of Responsible Research and Innovation in the perspectives of Dutch policy officers regarding innovation with quantum technology.

I-Doctoraat

Het I-Doctoraat verbindt het netwerk van universiteiten aan het rijksnetwerk en aan rijksorganisaties. Zo wordt kennisdeling en -ontwikkeling binnen de overheid continue gestimuleerd. Tegelijkertijd helpt het I-Doctoraat bij een goede landing van de duale promovendi binnen de rijksoverheid.

Waardevolle I-toptalenten en nuttige wetenschappelijke kennis

Met een duale promovendus haal je als rijksorganisatie voor vijf tot zes jaar I-toptalent in huis dat wetenschappelijk onderzoek doet én meewerkt als collega. De tussentijdse onderzoeksresultaten zijn meteen toe te passen in de praktijk. Zo kun je duurzame stappen zetten in rijksbrede I-vraagstukken als informatiehuishouding, cybersecurity, data en AI.

Meer weten? Lees over het I-Doctoraatsprogramma van I-Partnerschap op onze website of neem contact op via onze mail.