'Bij de overheid werk je voor de mens, voor een betere toekomst voor iedereen'
Joey Hu heeft zijn afstudeerstage gedaan bij DICTU. Dit is een van de grotere ICT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid. DICTU ondersteunt de primaire processen van diverse uitvoeringsorganisaties en de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Vertel, wat hield je stage bij DICTU in?
“Ik werkte in het team Loggings & Analytics (L&A) bij de kwaliteit ondersteunende afdeling van DICTU. Interne klanten koppen bij dit team aan, als ze een probleem hebben met hun maatwerkapplicatie. Om dit te kunnen oplossen, moet het team de data van de applicatie eerst overzetten naar voor de mens leesbare taal. Dat gebeurt nu allemaal handmatig. Mijn opdracht was om in de markt een softwarepakket te selecteren dat die data automatisch omzet. Hiervoor heb ik een adviesrapport geschreven met draaiboek voor implementatie.”
Een mooie, concrete opdracht dus. Hoe heb je die gevonden?
“Ik heb meegedaan aan een Click & Connect event van Rijks I-Stage. Een middag waarop je informatie krijgt over stages, bijbanen en werken bij de overheid op gebied van ICT. Hier kun je ook je interesse voor concrete stage-opdrachten aangeven. Even erna werd ik gebeld, dat ze een mooie opdracht bij DICTU voor me hadden.”
Want de opdracht sluit ook goed aan bij je studie?
“Ik studeer Business IT en Management aan de Haagse Hogeschool. Mijn afstudeerrichting is Data Governance. De opdracht die ik nu doe sluit hier inderdaad super goed op aan. Mijn opdracht gaat over het analyseren van datastromen. En data governance gaat erover of de data van een organisatie juist zijn en op de juiste manier - volgens de gemaakte afspraken - worden behandeld. Dan moet je ze dus goed kunnen ‘lezen’ en begrijpen.”
En, hoe is je stage bevallen?
“Ik had al een meeloopstage gedaan bij de IND, waar ik warm ben ontvangen en een leuke tijd heb gehad. Ook nu voelde ik me weer erg welkom. Een organisatie neemt natuurlijk ook niet voor niets een stagiair in dienst. Want er ligt een onderwerp waar ze specifiek aandacht voor willen hebben, een probleem dat opgelost moet worden. Iedereen is blij dat je er bent, omdat je als specialist kennis komt brengen, of vernieuwing, of allebei.”
En hoe was de samenwerking met je team?
“Mijn doel was om voortdurend voortgang te boeken met mijn onderzoek. Daarin is het belangrijk dat ik het team steeds meeneem, want zij hebben natuurlijk hun ideeën en wensen, en die zien ze graag terug in het onderzoek. Logisch ook, want het onderzoek is tenslotte bedoeld voor hen. Het laat straks zien hoe zij de gewenste situatie – het best passende softwarepakket – kunnen bereiken. Heel fijn om te merken dat collega’s die tijd vrij willen maken om actief mee te denken en die zaken te bespreken.”
Klinkt goed! Wat doe je nu?
Inmiddels werkt Joey niet meer voor de Rijksoverheid. Maar hij kijkt positief terug op zijn tijd bij DICTU: “Klinkt misschien een beetje zweverig, maar je kent de serie Star Trek, toch? Ik zie hier namelijk een parallel; uiteenlopende medewerkers met allerlei expertises komen samen om The New Frontier voor Nederland te verkennen en te bereiken. Dankzij allerlei veranderingen en nieuwe toepassingen. Dat is toch geweldig? Daar gaat mijn hart echt sneller van kloppen. In commerciële bedrijven draait het uiteindelijk alleen om de winst. Bij de overheid werk je voor de mens, voor een betere toekomst voor iedereen.”