Samen impactvol innoveren: certificaatuitreiking verbindt alumni met aspiranten
Op 24 november ontvingen 29 nieuwbakken innovatiemanagers hun certificaat van de opleiding Innovatiemanagement voor Overheidsprofessionals uit handen van Diederik van Leeuwen (I-Interim Rijk) en Gert Staal (Total Innovation Management Foundation). De uitreiking vond plaats tijdens de Innovatie Tweedaagse van Innoveren met Impact op de Prinses Margriet Kazerne (PMK) in Wezep.
Na een indrukwekkende reeks eindpresentaties waarin de geslaagden hun kennis en vaardigheden presenteerden volgde de uitreiking. Elk uitgereikt certificaat werd begeleid door groot applaus. Terecht want elke eindpresentatie gaf blijk van diepgaande expertise, opgedaan tijdens de intensieve opleiding Innovatiemanagement voor Overheidsprofessionals. Tijdens de opleiding werden ze uitgedaagd om hun real world innovatievraagstukken, alleen of in kleine groepen, onder de loep te nemen. Hierdoor hebben diverse organisaties van de Kamer van Koophandel, tot aan de Politie en het Ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat nu goed onderbouwde adviezen en praktische strategieën voor het verhogen van de innovatievolwassenheid van hun organisatie. Met de eindpresentaties bewezen de deelnemers dat ze de nieuw opgedane kennis direct in hun professionele context toe kunnen passen.
Verdieping en verrassing
Tijdens de tweedaagse werden inspirerende workshops en diepgaande kennissessies aangeboden om de innovatiemanagementvaardigheden van de cursisten te versterken. Leo Hörnig (I-Interim Rijk), Diederik van Leeuwen en Gert Staal verzorgden de kennissessies over innovatiemanagement. Marijke Vos, directeur Innovation Management bij nlmtd, toonde in haar presentatie ‘Publiek-Privaat innoveren’ aan dat de opleiding innovatiemanagement ook na haar rijkscarrière van grote waarde is. In de workshop ‘Kijken met andere ogen’ van VTS Nederland leerde men, open en zonder oordeel, waarnemen, onderzoeken en naar elkaar luisteren door samen naar kunstwerken te kijken. Zelfs de locatie was inspirerend. De PMK heeft door haar historie – ooit gebouwd door de Duitse bezetter – een unieke architectuur. Denk: militair dorp. Jan Wolterink, voormalig commandant Lokaal Facilitaire Dienst PMK, vertelde de cursisten tijdens zijn rondleiding alles over de geschiedenis.
Ongeëvenaarde kans
Voor rijksprofessionals die hun innovatievaardigheden willen versterken en meer impact willen maken met innovaties binnen de Rijksoverheid biedt de opleiding Innovatiemanagement voor Overheidsprofessionals een ongeëvenaarde kans. Tijdens de tweedaagse werd eens te meer duidelijk dat samen leren en ontwikkelen niet alleen prettig is, maar ook de sleutel naar innovatiesucces. Daarom sloten op dag twee aspiranten voor de vierde lichting van de opleiding aan voor een eerste ontmoeting met de alumni. Aan het einde van de dag waren de aanwezigen moe, maar voldaan en geïnspireerd om aan de slag te gaan met innovatie. “Tijdens zo’n tweedaagse op een kazerne is er letterlijk geen ontsnappen aan innovatiemanagement,” aldus moderator Diederik van Leeuwen.
Impactvoller innoveren?
Werk je aan innovatie binnen de Rijksoverheid en wil je organisaties helpen impactvoller te innoveren? Schrijf je dan in voor de opleiding Innovatiemanagement voor Overheidsprofessionals. De leergang 2023-2024 zit al vol. Zorg dat je erbij bent voor 2024-2025. Kijk voor meer informatie op onze website of meld je direct aan. Zó werken we samen voor een innovatievere Rijksoverheid.