Meld je nu aan voor tweedaagse Data science / AI summercourse
Ben jij manager of projectleider bij de overheid? En houd jij je dagelijks bezig met digitalisering, datascience en/of AI? Dan is onze Data science/AI summercourse op donderdag 14 en donderdag 28 september voor jou!
Centraal in de cursus staan de mogelijkheden van AI en de knelpunten bij de inzet ervan. We gaan op zoek naar de balans tussen het optimisme van AI als oplossing van al onze problemen en de pessimistische gedachte dat we met AI alle grip verliezen. Met de course krijg je concrete handvatten voor de introductie en (door)ontwikkeling van AI in je eigen organisatie.
Samen met Universiteit Utrecht
Vanuit de I-Partnerschapgedachte dat overheid en onderwijs vraagstukken in duurzame samenwerking kunnen oppakken en oplossen, organiseren we deze course samen met de Universiteit Utrecht. Na de positieve feedback van vorig jaar, bieden we deze cursus opnieuw aan, in een langere, tweedaagse variant!
Wat krijg je?
Tijdens de tweedaagse cursus:
- oriënteer je je op AI in het algemeen;
- leer je over de publieke waarden en ethische aspecten van AI;
- krijg je inzicht in het proces van AI-ontwikkeling;
- heb je de kans om oplossingen uit te werken voor jouw eigen casus;
- doe je actuele kennis en inspiratie op voor jouw werkgebied.
Opzet en data
De course bestaat uit twee hele dagen en vindt plaats op donderdag 14 en donderdag 28 september.
Dag 1: Donderdag 14 september 09:30 – 17:00 uur
- Module Wat is AI (en data science, machine learning en deep learning)? - Dr. Floris Bex, assiociate professor Universiteit Utrecht
- Module Waarden in data en AI - Dr. Mirko Schaefer, associate professor en hoofd van de Utrecht Data School
- Module Workshop De Ethische Data Assistent (DEDA) - Iris Muis, medewerker kennisvalorisatie en teamleider Utrecht Data School
De eerste cursusdag staat in het teken van de kennismaking met AI. Je krijgt meer inzicht in het gebruik van AI en hebt de gelegenheid om jouw eigen casus te bespreken.
De middag bestaat uit een interactieve workshop van De Ethische Data Assistent (DEDA). Je reflecteert op de door jou ingebrachte casus, onderscheidt stakeholders en onderzoekt wat de korte- en langetermijneffecten zijn van verschillende oplossingen.
We hebben een lopende lunch met een rondleiding langs de AI labs aan de Universiteit Utrecht, als laagdrempelige vorm van matchmaking.
Dag 2: Donderdag 28 september 09:30 – 17:00 uur
- Module Bouwblokken van AI - Dr. ir. Ronald Poppe, assiociate professor, Universiteit Utrecht
- Module Nieuwe mogelijkheden van AI – volgt nog
- Module De stadia van data analytics: Van descriptief naar prescriptief - Dr. Laurence Frank, assistant professor, Universiteit Utrecht
- Module Waar zit je met je organisatie en wat is de volgende stap? - Dr. Laurence Frank, assistant professor, Universiteit Utrecht
- Module Crisp-DM, AI ontwikkelen is een cyclisch proces - Dr. Gerko Vink, assiociate professor, Universiteit Utrecht en dr. Laurence Frank, assistant professor, Universiteit Utrecht
- Module Identificeren van valkuilen in eigen organisatie met Crisp-DM - Dr. Gerko Vink, assiociate professor, Universiteit Utrecht
Op de tweede cursusdag richten we ons op de praktische kant van het ontwikkelproces; van eerste vraag tot langdurige deployment. Waarbij je opnieuw kijkt naar jouw eigen casus, en reflecteert op die van andere deelnemers komt. In de ochtend krijg je om te beginnen een overzicht van de belangrijke concepten en opkomende technologie (o.a. ChatGPT, data synthesis).
In de middag gaan we dieper in op een hulpmiddel om het ontwerpproces en bijbehorende keuzes concreet te maken. Via een interactieve sessie leer je hoe de tool is te gebruiken. Tot slot bespreken we hoe je de opgedane kennis in praktijk kunt brengen, inclusief de mogelijkheden voor samenwerking met I-Partnerschap en met de onderzoekers van de Universiteit Utrecht.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de cursus ontvang je een online vragenlijst. De antwoorden geven ons een beeld van de huidige inzet van AI. Dit kunnen de docenten gebruiken tijdens de modules. Ook heb je de mogelijkheid om jouw casus te beschrijven. Deze bespreken we in het ochtenddeel van beide cursusdagen. We proberen ook om de matchmaking met de AI labs te faciliteren, zodat de juiste mensen met elkaar in gesprek kunnen komen.
Locatie
Alle twee de cursusdagen vinden plaats op de Universiteit Utrecht, in het Minnaertgebouw. Makkelijk te bereiken met het OV vanaf CS Utrecht. Ook is er voldoende (betaalde) parkeergelegenheid.
Meld je nu aan
Aanmelden kan tot en met 4 september.
Er is plaats voor 20 deelnemers.
Kosten
Aan deelname (inclusief lunch) zijn geen kosten verbonden.
Meld je nu aan
Aanmelden kan tot en met 4 september.
Er is plaats voor 20 deelnemers.
Meer weten?
Stuur een e-mail naar i-partnerschap@rijksoverheid.nl en we nemen contact met je op. Meer weten over I-Partnerschap, kijk dan ook op onze website.
Graag tot ziens tijdens onze Data science/AI course!