Overheid en onderwijs werken samen aan een open overheid, daarbij geholpen door verschillende organisaties. Wat hebben we inmiddels al bereikt? Tijdens deze vierde editie van de werkconferentie zetten we de pareltjes van onze samenwerking in de etalage.
Waarom wil je dit niet missen?
Uitgenodigd zijn experts, ambtenaren, docenten, onderzoekers en studenten die zich op verschillende manieren bezighouden met een open overheid, het verbeteren van publieke dienstverlening en het brede terrein van informatiehuishouding. Tijdens interactieve werksessies ga je aan de slag met concrete vraagstukken, leer je van recente onderzoeksresultaten en haal je inspiratie uit lopende samenwerkingen. Ook is er alle ruimte om ervaringen uit te wisselen, je contacten uit te breiden of nieuwe samenwerkingen aan te gaan.
Programma
Om 10.00 uur gaan de deuren open en we starten om 10.30 uur met de opening. Het plenaire gedeelte wordt afgewisseld met twee rondes interactieve werksessies waar je je nu gelijk voor kunt aanmelden! De keynotes worden verzorgd door Mirjam van Praag en Roeland Dietvorst. We sluiten de dag rond 17.00 uur af met een netwerkborrel.
Lees hieronder meer over de keynotespreker en het aanbod werksessies.
Keynotes
Mirjam Van Praag presenteert inzichten in de ‘balancing act’ die elke organisatie zou moeten uitvoeren: het combineren van een ondernemende mindset en een effectieve uitvoering. Haar inzichten zijn gebaseerd op haar decennialange onderzoekservaring ingekleurd door haar ruime ervaring in het werken met ondernemers en besturen en werknemers in de publieke en private sector.
Mirjam van Praag is hoogleraar Ondernemerschap & Leiderschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is zij voorzitter van de Adviesraad voor Wetenschap, Technologie en Innovatie (AWTI). Mirjam is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en ze is als adviseur of toezichthouder betrokken bij verschillende organisaties. In het verleden was Mirjam voorzitter van het college van bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam, hoogleraar aan de Copenhagen Business School en de Universiteit van Amsterdam, kroonlid van de Sociaal-Economische Raad voor de overheid (SER) en oprichter/leider van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE).
Maak kennis met Dr. Roeland Dietvorst! Tijdens zijn afsluitende keynote neem hij ons mee op een fascinerende en soms confronterende reis door ons brein. In een wereld waar verandering de enige constante is, vormt de relatie tussen mens en informatie een krachtige motor die innovatie en transformatie in stroomversnelling brengt. Vanuit een wetenschappelijk fundament en een filosofische benadering zal Roeland onze connectie met informatie in een nieuw daglicht zetten. Een inspiratieboost die de thematiek van de dag een tikkeltje opschudt!
Dr. Roeland Dietvorst is neurowetenschapper en medeoprichter van adviesbureau Alpha.One. Hij studeerde biologische en cognitieve psychologie en promoveerde op cognitieve neurowetenschappen aan de Erasmus School of Economics. Dietvorst specialiseert zich in toegepast neurowetenschappelijk marketingonderzoek en zet zijn expertise in om besluitvormingsprocessen in organisaties te verbeteren. Zo heeft hij gewerkt aan strategieën voor organisaties in verschillende sectoren, waaronder Google, Microsoft en Meta.
Werksessies ronde 1 - ochtend
Er is vannacht een gruwelijke moord gepleegd op de Erasmusbrug in Rotterdam. Van de dader ontbreekt ieder spoor. De politie heeft jouw hulp nodig bij het oplossen van deze moord. Lukt het jouw team om binnen een uur de juiste verdachte te arresteren?
In een team van vier detectives ga jij aan de slag om de zaak op te pakken. Ieder logt in op een URL via zijn/haar eigen laptop. Al snel wordt duidelijk wat er gebeurd is en ga je op zoek naar de eerste aanwijzingen. Je verhoort getuigen, analyseert vingerafdrukken, bekijkt camerabeelden etc.
The Bridge is een interactief moordspel dat bedoeld is om bewustzijn rondom Datagedreven Werken te creëren. Hoe ga je om de data, is het ook altijd ‘informatie’? Doe je aan data delen? Pas je op voor veiligheidsaspecten? Werk je rechtmatig? Het is een educatieve serious game die je nooit zal vergeten en tegelijk is het een leuke introductie op de valkuilen en kansen rondom data- en informatiehuishouding.
Er is plek voor maximaal 24 deelnemers in deze sessie.
UWV werkt al een aantal jaren samen in verschillende business ecosystemen, denk aan Werk en Inkomen, of Werk aan Uitvoering. Maar wat betekent ecosystemisch samenwerken voor de IV-collega’s?
In 75 minuten leer je alle ins en outs over ecosystemisch samenwerken en hoe dat relevant is voor jou en je werk. Zodra het over hun eigen werk gaat, vervallen mensen in oude patronen, terwijl dit vraagt om een andere manier van kijken en een andere manier van handelen. Daarover gaat het tijdens de workshop Ecosystem Madness.
We bespreken de verschillende vormen en kenmerken van ecosystemen en aan de hand van voorbeelden uit de UWV- en de DUO-praktijk bekijken we wat voor gedrag nodig is. We verkennen waar we tegenaan lopen en hoe we daar uit kunnen komen. Doe je mee?
Tijdens deze inspirerende werksessie presenteren studenten van het IDDI-Lab en I-Lab West hun AI-demo en serious games. Ervaar het werk van studenten en ontdek wat een lab voor jouw organisatie kan betekenen. Speel mee met interactieve spellen en ervaar de AI-tool!
De AI-tool die de hbo ICT-studenten hebben ontwikkeld haalt automatisch data, namen, datums en samenvattingen uit archieven. Dit bespaart medewerkers uren werk. De studenten laten zien hoe de tool in de praktijk werkt.
Bij de serious games ontdek je de waarde van informatiehuishouding. Studenten Creative Media & Game Technology hebben diverse prototypes ontwikkeld. Test de games en ervaar thema's als aanpassingsvermogen, positieve verandering, teamwork, storytelling, burgerperspectief, organisatiecultuur en samenwerking (let op: de games zijn in het Engels).
Doe mee en laat je inspireren!
Ontdek hoe verborgen patronen uit data in informatiesystemen transparantie blokkeren! In deze hands-on sessie leer je de TAPAS-methodiek kennen die gedragspatronen analyseert die transparantie belemmeren.
We gaan samen anti-patronen identificeren uit je eigen praktijk en met impact maps de gevolgen ervan zichtbaar maken. Zo krijg je direct toepasbare inzichten om je informatiehuishouding meetbaar te verbeteren. Een must voor iedereen die worstelt met informatiemanagement en transparantie binnen de overheid!
Wij nemen je mee in onze co-creatieaanpak voor een virtuele assistent die ambtenaren ondersteunt bij het beantwoorden van (onder andere) Kamervragen. Studenten van TU Delft, hbo- en mbo-instellingen werkten samen met ambtenaren en Digicampus in drie fasen aan dit traject. We laten zien wat de studenten ontdekten, hoe hun inzichten leidden tot een eerste prototype, en wat we daar in de praktijk van leren.
Tijdens deze sessie demonstreren we een proof of concept en nodigen we jou uit om je ervaringen en ideeën te delen. Waar zie jij kansen of juist grenzen? Zou jij zo’n assistent willen inzetten in jouw organisatie? Wat mogen we absoluut niet vergeten in het vervolg? Jouw perspectief geeft richting – en helpt ons en de studenten verder bouwen aan een assistent die écht werkt voor de publieke sector.
De Reinwardt Academie werkt aan een opleidingsaanbod in archivistiek en overheidsinformatie. Het ontwerp vordert: er is een scherp beeld van de behoeften van de doelgroep en een competentieprofiel voor de toekomstige informatieprofessional. In september 2025 starten diverse professionaliseringsmodules voor professionals in het werkveld en wordt begonnen met de realisatie van een voltijd-bacheloropleiding, die naar verwachting in 2026 zal starten.
We vinden het belangrijk om binnen al deze opleidingsinitiatieven de context van het werkveld op een relevante en realistische manier te benaderen. Tijdens deze sessie gaan we daarom in gesprek over hoe we jullie werkpraktijk het beste kunnen integreren. We richten ons daarbij op twee vragen:
Hoe bieden we voltijdstudenten relevant en praktijkgericht onderwijs?
Wat betekent dit voor de modules en masterclasses voor professionals?
Hoe kan de overheid digitalisering benutten zonder de menselijke maat te verliezen? Hoe zorgen we ervoor dat burgers niet alleen als aanvragers of gegevensleveranciers worden gezien, maar echt betrokken worden bij beleid en uitvoering?
Tijdens deze sessie duiken we in actuele kennis en onderzoeken uit het Kennisportfolio, dé plek waar relevante inzichten over digitalisering, informatiehuishouding en overheidsdienstverlening samenkomen. We bespreken hoe een responsieve overheid eruit kan zien en welke handvatten onderzoekers en professionals bieden om beleid en uitvoering beter op burgers af te stemmen.
Wat kun je verwachten?
Inzichten uit het Kennisportfolio over digitalisering, informatiehuishouding en responsieve dienstverlening.
Discussie over hoe burgers actiever betrokken kunnen worden bij beleid en uitvoering.
Praktische handvatten voor proactieve en mensgerichte dienstverlening.
Inspiratie uit onderzoek en (internationale) voorbeelden.
Wil jij weten hoe kennis uit het Kennisportfolio kan bijdragen aan een overheid die niet alleen efficiënt, maar ook responsief en inclusief is? Sluit je aan en doe mee aan het gesprek!
Bij discussies over openbaarheid van bestuur is er tegenwoordig vooral veel aandacht voor de kosten en uitvoeringslasten van de Woo. Veel minder aandacht is er voor de maatschappelijke baten van transparantie.
Deze sessie start met een kort overzicht over de maatschappelijke baten van openbaarheid. Vervolgens gaan we met elkaar aan de slag om ideeën te ontwikkelen om de maatschappelijke baten van transparantie zo groot mogelijk te maken, en de kosten daarvan terug te dringen. Daarbij zoomen we in op achtereenvolgens openbaarmaking op verzoek, actieve openbaarheid en open data.
Werksessies ronde 2 - middag
Werk jij bij een bestuursorgaan en heb je te maken met onderzoekers of journalisten die inzage onder geheimhouding willen, maar weet je niet goed hoe je zo’n inzage moet faciliteren?
Of ben jij juist onderzoeker of journalist en durf jij een inzage onder geheimhouding niet aan omdat je misschien vertrouwelijke informatie te zien krijgt, die je achteraf toch zou willen gebruiken?
Vraag je je af wat je wel en juist zeker niet in een geheimhoudingsovereenkomst moet opnemen?
Dan is deze werksessie voor jou! Deze interactieve workshop gaat over de eerste ‘werkwijzer’, Inzage onder Geheimhouding, van het ACOI. Op basis van eigen ervaringen met inzage onder geheimhouding, aan de hand van een waslijst met Q&A’s en een model geheimhoudingsverklaring helpt het ACOI bestuursorganen en professionele Woo-verzoekers er achter te komen of en wanneer een inzage onder geheimhouding een goed idee is. En wanneer misschien ook niet.
EU-wetgeving (eIDAS2.0) schrijft voor: overheden moeten burgers een digitale wallet ter beschikking stellen, digitale identiteiten toekennen en informatieuitwisseling met wallets ondersteunen.
Wallets veranderen de architectuur van onze samenleving. Burgers beheren hun eigen data en gebruiken wallets bij overheidsloketten voor vergunningen, rijbewijzen en subsidies. Ook producten en software krijgen een paspoort: wie is de maker en wat zijn de updates? Handig voor bijvoorbeeld de douane en AI-registers.
Web3-technologie biedt hiervoor de ondersteuning, de veiligheid en het vertrouwen. Geen bigtech, niet te hacken en transparante informatie. Ontdek in onze interactieve werksessie hoe jij Web3 binnen jouw organisatie kunt toepassen. Ervaar de toekomst!
Er is plek voor maximaal 20 deelnemers in deze sessie.
Tijdens deze inspirerende werksessie presenteren studenten van het IDDI-Lab en I-Lab West hun AI-demo en serious games. Ervaar het werk van studenten en ontdek wat een lab voor jouw organisatie kan betekenen. Speel mee met interactieve spellen en ervaar de AI-tool!
De AI-tool die de hbo ICT-studenten hebben ontwikkeld haalt automatisch data, namen, datums en samenvattingen uit archieven. Dit bespaart medewerkers uren werk. De studenten laten zien hoe de tool in de praktijk werkt.
Bij de serious games ontdek je de waarde van informatiehuishouding. Studenten Creative Media & Game Technology hebben diverse prototypes ontwikkeld. Test de games en ervaar thema's als aanpassingsvermogen, positieve verandering, teamwork, storytelling, burgerperspectief, organisatiecultuur en samenwerking (let op: de games zijn in het Engels).
Er is in toenemende mate aandacht voor de ethische implicaties van digitalisering. Technologie en de manier waarop wij het inzetten heeft gevolgen voor burgers, maatschappij en de overheid zelf. Daarom is het belangrijk om publieke waarden mee te nemen in de ontwikkeling en implementatie van digitale applicaties. De Hogeschool Utrecht doet onderzoek naar een toolbox om publieke waarden mee te gaan nemen bij de ontwikkeling van technologie. In deze sessie willen wij jullie meenemen in wat er op dit gebied speelt en gaan wij samen in gesprek over waar praktische vraagstukken liggen om die samen op te gaan pakken.
Stap met de Reframing Studio mee in de Responsieve Overheid visie en het Responsieve Overheid Model, zie hoe dit informatie-feedback-mechanisme-model de overheid tot een pro-actieve lerende organisatie maakt, en vul het samen mee in voor een aantal casussen om een beter beeld van de overheid als lerende organisatie te krijgen.
Een goede informatiehuishouding start met een goede digitale architectuur. In opdracht van de Regeringscommissaris IHH is in samenwerking met de Universiteit Twente een tweejarige opleiding gestart voor Digitaal Architect. In plaats van het volledig uitwerken van deze opleiding, is er met een pioniersgroep gestart en worden er gaandeweg de opleiding bijstellingen gemaakt in samenspraak met de cursisten. Deze agile manier van opleiden bleek een gouden greep, zij het niet zonder veel inspanning.
Dick Wijnveen, onderwijskundige van de Universiteit Twente en John Waser, programmamanager namens de Rc nemen je mee in hun hoogtepunten en leermomenten.
Het opslaan, beheren een beschikbaar stellen van overheidsinformatie vormt een grote uitdaging. Verantwoorde inzet van artificial intelligence kan daarbij een grote ondersteunende rol vervullen.
Deze workshop is een miniversie van de training die door het Leerhuis Informatiehuishouding wordt aangeboden aan informatieprofessionals van de Rijksoverheid. In deze workshop verkennen we met elkaar de mogelijkheden en kijken we wat er nodig is om daadwerkelijk concrete stappen te zetten. Het Leerhuis werkt hiervoor samen met hogescholen, in dit geval de Haagse Hogeschool.
De Informatie Academie zet haar missie voort in 2025, gedreven door de versnelde ontwikkelingen in AI en geopolitieke verschuivingen die de noodzaak van het opbouwen en behouden van kennis benadrukken. Van belang is dat we invulling kunnen blijven geven aan de steeds veranderende maatschappelijke opgave. Het is cruciaal dat onderwijs, wetenschap en praktijk elkaar vinden in deze dynamische tijden.
Hoe kunnen we elkaar versterken om de ‘informatiepijler’ van de overheid verder te helpen en zo te werken aan een responsieve overheid? Hoe creëren we met elkaar een community op het I-gebied? Wat heb jij nodig om je bij deze community aan te sluiten?
Tijdens deze sessie gaan we samen op zoek naar de antwoorden! We delen informatie en met een verfrissende werkvorm zorgen we voor discussie en verrijking.
Meld je nu aan voor de Werkconferentie Open Overheid!
Zien we jou op 21 mei bij de Werkconferentie Open Overheid? We verwelkomen je graag! Meld je wel eerst nog even aan via onderstaande button.